Gichin Funakoshi

Gichin Funakoshi wordt aanzien als de grondlegger van het moderne karate. Tijdens zijn leven kreeg hij les van grootmeesters Asato, Itosu en Matsumura.

Leven

karate_funakoshi_zwGichin Funakoshi (°Shuri , 10 november 1868, † Tokyo, 26 april 1957) groeide op in een arm gezin. Hij had een zwakke gezondheid. Op school raakte hij bevriend met de zoon van karatemeester Anko Asato. Die introduceerde hem bij zijn vader. Asato nam Funakoshi aan als leerling van het Shuri-te karate. Omdat het beoefenen van karate in die tijd officieel verboden was door Japan, trainden karateka’s in Okinawa  ’s nachts in het geheim.

Nadat hij vele jaren bij Asato in de leer was geweest, raadde die hem aan om zijn training bij Anko Itosu verder te zetten. Daarnaast heeft hij nog les gekregen van Sokon Matsumura. Hij volgde ook enkele gastlessen bij leraren Kanryo Higaonna en Seisho Aragaki (meesters in de Naha-te karatestijl).

Naast karate had Funakoshi een grote interesse in literatuur, poëzie en kalligrafie. Zijn dichtersnaam Shoto betekent ‘wuivende pijnbomen’. Hij kwam op deze naam tijdens zijn lange wandelingen door het bos, waar hij inspiratie opdeed voor zijn gedichten.

Visie

Funakoshi’s visie over wat karate juist zou moeten zijn, is eenvoudig en duidelijk.

‘Het uiteindelijke doel van karate is niet de nederlaag of overwinning, maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar.’

Deze waarden zitten ook vervat in zijn gedragdsregels (Dojo-kun).

Dojo-kun

Streef karaktersterkte na en zoek naar jezelf
Wees betrouwbaar en bescheiden
Volhard en begin steeds opnieuw
Waardeer de andere en wees correct
Vermijd onbeheerstheid

Karate

Wil je meer weten over Gichin Funakoshi en de geschiedenis van karate? Lees dan zeker de autobiografie van Gichin Funakoshi ‘Karate-do : My Way of Life’.

Scroll to top