Open KWF Mastercamp – Parijs – 16&17 mei 2015

stage_parijs3Block, compression to the limit and attack! Deze krachtige zin brengt de delegatie van Funakoshi Karate Tongerlo mee naar huis van een weekend trainen met shihan Mikio Yahara en zijn assistent Masamichi Otsuka in Parijs.

Karate volgens Yahara

Karate is niet alleen sport. Karate is een weg door het leven die een hele rijke geschiedenis met zich meedraagt. Een geschiedenis die Yahara (8ste dan, hoofdinstructeur KWF) belichaamt, uitademt en doorgeeft. Karate draait volgens hem niet om punten scoren. Wel om een tegenstander met één doelgerichte aanval uit te schakelen. Definitief.

Dat leer je door te luisteren stage_parijs4en zeer goed te kijken naar Yahara. Door zijn woorden en demonstraties op te slaan en te begrijpen met je hoofd en door ze na twee-, drie- of vijfduizend keer uit te voeren geprogrammeerd te krijgen in je spieren, gewrichten en lichaam. Zo ging het bij Yahara, zo gaat het voor elke karateka die de weg van karate wil bewandelen.

Karatestage

De 12-koppige delegatie van Funakoshi Karate Tongerlo bestond uit een leuke mix van jonge naar meer ervaren karateka’s en telde evenveel mannen als vrouwen. En hoe divers ze qua persoonlijkheid waren, ze stonden allemaal even gretig op de tatami tijdens de tweedaagse mastercamp.

Basisprincipestage_parijs2

De mastercamp  was opgebouwd rond één basisprincipe. Je blokkeert een aanval door de volledige compressie van je lichaam, waarmee je jezelf lanceert voor een ultieme aanval. In beide fases moet je jezelf tot het uiterste drijven. Anders werkt het niet. Als je denkt dat je diep staat, moet het toch nog dieper. To the limit.

Dit basisprincipe werkte Yahara uit in kihon, kata en kumite. Hierbij konden onze mensen van Tongerlo niet anders dan vol bewondering kijken en genieten van de fenomenale kunde van shihan Yahara. Dat ze hun eigen lichaam daarbij ook tot het uiterste dwongen, namen ze er met de glimlach bij. Want één ding was meteen duidelijk. De opgedane kennis zal de volgende trainingsjaren met plezier in eigen lijf en leden geprogrammeerd worden en met nog meer plezier doorgegeven worden aan al de mede-teamgenoten van Funakoshi Karate Tongerlo.

Bekijk hier het webalbum.

Open KWF Mastercamp – Parijs – 16&17 mei 2015
Scroll to top